Υιοθετήστε μια γιαγιά 

Του Γιαακόβ Λίντερ

Όταν μετακομίσαμε στην Αυστραλία πριν από 23 χρόνια, ένα από τα πιο σκληρά πράγματα που έπρεπε να συνηθίσουν τα παιδιά, ήταν πως δεν είχαν παππού και γιαγιά κοντά τους. Ο παππούς και η γιαγιά παίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στις ζωές των εγγονών τους, ειδικά όταν αυτά είναι μικρά σε ηλικία. Το γεγονός πως έχουν περισσότερο χρόνο από τους γονείς, χωρίς να μπλέκονται συνέχεια στην καθημερινότητα της οικογένειας, σημαίνει πως είναι μια επιπλέον πηγή αγάπης και στήριξης, όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν, αναπόφευκτα, δυσκολίες με τα παιδιά τους.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ωφελούνται και οι ίδιοι από την ενασχόλησή τους με τα παιδιά τα οποία είναι ενθουσιώδη και έχουν όρεξη για ζωή και το μεταδίδουν σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους. Όταν οι ηλικιωμένοι γνωρίζουν πως υπάρχουν νεότεροι που βασίζονται σε αυτούς και που εκτιμούν την αγάπη τους, αποκτούν περισσή χαρά και σκοπό στη ζωή.

Μετά από συζήτηση με τα παιδιά μας, αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε κάποιους ηλικιωμένους που δεν είχαν δική τους οικογένεια, για να πάρουν τη θέση του παππού και της γιαγιάς. Τους καλούσαμε σπίτι σε τακτική βάση για τα γεύματα του Σσαμπάτ και των γιορτών. Τα παιδιά είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους. Τους πηγαινοέφερναν από το ένα σπίτι στο άλλο, τους βοηθούσαν με τα ψώνια και άλλα πολλά. Αυτό δημιούργησε ένα δεσμό ανάμεσα στα παιδιά και εκείνους.

Μερικές οικογένειες παίρνουν κατοικίδια ζώα για να διδάξουν στα παιδιά τους τη φροντίδα των άλλων. Παρόλα αυτά, η ικανοποίηση από τη φροντίδα ενός ανθρώπου είναι πολύ πιο σπουδαία και ουσιαστική.

Γινόμαστε καλοί οδηγοί όχι επειδή παρακολουθούμε κάποιον άλλο να οδηγεί, αλλά επειδή οδηγούμε μόνοι μας. Η ίδια αρχή ισχύει σε μια από τις πιο όμορφες απολαύσεις της ζωής – να δίνουμε στους άλλους. Μαθαίνουμε να δίνουμε όχι επειδή παρακολουθούμε τους άλλους να δίνουν, αλλά δίνοντας εμείς οι ίδιοι στους άλλους.

Η ευχαρίστηση της προσφοράς πρέπει να αποτελεί εξίσου σημαντική αρχή και προσόν με άλλα στοιχεία που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας. Στα χρόνια που θα ζήσουν θα τα εξυπηρετήσει αρκετά και θα τα κάνει ευτυχισμένα και ενεργά μέλη της κοινότητας στην οποία ανήκουν.

Δοκιμάστε το – πιάνει!