Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Κόρνες, ADSL, πληρωμή λογαριασμών στο Διαδίκτυο, ρολόγια σε κάθε σχήμα, μέγεθος, χρώμα και τιμή. Αυτά δεν είναι παρά ελάχιστα δείγματα της σημασίας του χρόνου, για τους περισσότερους από εμάς. Πολυκαταστήματα και συνοικιακά μανάβικα αφθονούν σήμερα, γιατί προτιμάμε να πληρώνουμε κάτι παραπάνω παρά να χάνουμε χρόνο.

 Για 49 μέρες, τις εφτά εβδομάδες μεταξύ του Πέσαχ και του Σσαβουότ, η Τορά μας υπενθυμίζει πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος.

 Ξεκινώντας από τη δεύτερη νύχτα του Πέσαχ και συνεχίζοντας μέχρι την ημέρα του Σσαβουότ, «μετράμε το Όμερ». (Το Όμερ ήταν η ποσότητα του κριθαριού που προσφερόταν ως θυσία τη δεύτερη μέρα του Πέσαχ, την εποχή του Ναού).

 Κάθε απόγευμα υπολογίζουμε πόσες μέρες έχουν περάσει από την προσφορά του Όμερ, και προλογίζουμε το μέτρημα, λέγοντας μια ευλογία σχετικά με την εντολή αυτή.

 Εάν κατά λάθος, κάποιος ξεχάσει να «μετρήσει το Όμερ» τη νύχτα και κατά τη διάρκεια όλης της επόμενη ημέρας, μπορεί να συνεχίσει να μετρά μόλις το θυμηθεί, αλλά χωρίς να πει την ευλογία.

 «Και πού είναι το σπουδαίο;» θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει. «Εάν κάποιος ξεχάσει να μετρήσει μια από τις 49 μέρες, στερείται την ευκαιρία να πει την ευλογία για τις μέρες που απομένουν!». Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο μοιάζει σκληρό, αλλά μας δίνει ένα καλό μάθημα: ο χρόνος είναι πολύτιμος και μοναδικός.

 Η μέτρηση του Όμερ καλλιεργεί μέσα μας την αντίληψη ότι ο χρόνος δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένος. Η ιστορία αναφέρεται σε ένα ξακουστό ραβίνο που υπολόγιζε κάθε λεπτό της ημέρας. `Ηξερε ακριβώς πότε έκανε τι και δεν «έχανε» ποτέ χρόνο. Θεωρούσε, όπως και πολλοί άλλοι, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σαν πολύτιμο δώρο από το Θ-ό. Ακριβώς όπως κάποιος δεν θα χρησιμοποιούσε στο μαγείρεμα ένα ακριβό μπουκάλι κρασί ή δεν θα έδινε σοκολατάκια πολυτελείας σε ένα νήπιο, έτσι και η εκμετάλλευση του χρόνου πρέπει να είναι ολοκληρωτική και να αφιερώνεται στις πιο σημαντικές πλευρές της ζωής.

 Η αξία του χρόνου είναι γνωστή ακόμα και σε αυτούς που ίσως στέλνουν άλλου είδους μήνυμα, όπως οι τράπεζες. Μάλιστα, μια διεθνής τράπεζα είχε διαφημιστικό σλόγκαν: "'Time is money' is an insult to time.", δηλαδή «η φράση ‘ο χρόνος είναι χρήμα’ αποτελεί προσβολή για το χρόνο».

 Υπάρχει άλλη μια ιδέα σχετικά με το χρόνο στη μέτρηση του Όμερ. Κάθε μέρα επηρεάζει την επόμενη. Εάν δυστυχώς, ξεχάσουμε να μετρήσουμε μία, όλες οι άλλες επηρεάζονται από την αφηρημάδα μας. Εάν όμως θυμόμαστε να μετράμε την κάθε μέρα, έχουμε τη δυνατότητα να ευλογούμε την κάθε μέρα που ακολουθεί, επηρεάζοντας θετικά τις μέρες που έρχονται.

 Είτε φοράμε ρόλεξ, είτε ρολόι από καλάθι, ας προσπαθήσουμε να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την αξία του χρόνου. Ας αφιερώσουμε το χρόνο μας σε σημαντικά πράγματα, όπως να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για την κληρονομιά μας, αυτή  των 4000 χρόνων.