Τι είναι οι Τρεις Εβδομάδες;

 Οι Τρεις Εβδομάδες είναι μια ετήσια περίοδος θρήνου που πέφτει το καλοκαίρι όταν θρηνούμε την καταστροφή του Ιερού Ναού και την αρχή μιας εξορίας που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η περίοδος ξεκινάει την 17η του Εβραικού μήνα Ταμούζ, μια μέρα νηστείας που σηματοδοτεί την ημέρα που τα τείχη της Ιερουσαλήμ παραβιαστήκαν από τους Ρωμαίους το 69 Π.Κ.Ε. Κορυφώνεται με την νηστεία του Τισσά Μπε’άβ την ημερομηνία που πυρπολήθηκαν και οι δύο Ιεροί Ναοί. Αυτή η πιο θλιμμένη μέρα του Εβραικού ημερολογίου είναι επίσης η ημερομηνία και άλλων τραγωδιών που συνδέονται με την ιστορία του λαού μας.

Υπάρχουν σχετικά με το πένθος διάφορα ήθη και έθιμα που ακολουθούνται για την περίοδο των τριών εβδομάδων. Δεν κόβουμε τα μαλλιά μας, δεν αγοράζουμε καινούργια ρούχα και δεν ακούμε μουσική. Δεν γίνονται γάμοι.

Η 17 Ταμούζ είναι μια μέρα νηστείας κατά την οποία αποφεύγουμε να πίνουμε και να τρώμε από την αυγή μέχρι το σούρουπο. Οι τελευταίες Εννιά Μέρες των Τριών εβδομάδων είναι μια περίοδος εντατικοποιημένου πένθους. Ξεκινώντας από την 1η του μήνα Αβ αποφεύγουμε να φάμε κρέας, να πίνουμε κρασί και να φοράμε φρεσκοπλυμένα ρούχα.

Το Τισσά Μπε’άβ είναι αυστηρότερη νηστεία από αυτήν στις 17 Ταμούζ. Ξεκινάει την δύση του προηγούμενου απογεύματος, όταν μαζευόμαστε στην Συναγωγή για να διαβάσουμε το Βιβλίο των Θρήνων. Εκτός από την νηστεία απέχουμε από το πλύσιμο, να βάζουμε λοσιόν ή κρέμες, να φοράμε δερμάτινα παπούτσια καθώς επίσης κι από τις συζυγικές σχέσεις. Μέχρι το μεσημέρι καθόμαστε στο πάτωμα ή σε χαμηλά σκαμνιά.

Οι Σοφοί μας μας λένε ότι αυτοί που θρηνούν την καταστροφή της Ιερουσαλήμ θα αξιωθούν να δουν να ξαναχτίζεται με τον ερχομό του Μεσσία. Ας έρθει αυτή η μέρα σύντομα και τότε όλες οι μέρες θρήνου θα μεταμορφωθούν σε μέρες μεγάλης χαράς κι ευτυχίας.