
Και ο Θ-ός μίλησε στον Αβραάμ: «Φύγε εσύ από τη χώρα σου…» (12:1)
Από τη στιγμή που ο Θ-ός είπε στον προπάτορά μας, Αβραάμ, «Φύγε από τη χώρα σου…» και «ο Αβραάμ έφυγε, ταξιδεύοντας νότια», άρχισε η διαδικασία του μπιρουρίμ – δηλαδή της αποστολής να ανακαλύψουμε τις άγιες σπίθες που είναι διασκορπισμένες σε όλο το σύμπαν και κρυμμένες μέσα στην υλική υπόσταση.
Λόγω του θελήματος της Θείας Πρόνοιας, ένας άνθρωπος περιπλανιέται στα μέρη εκείνα όπου βρίσκονται οι σπίθες αυτές, για να τις ανακαλύψει και να τις ανυψώσει. Η Αιτία Όλων των Αιτιών προκαλεί τις περιστάσεις και συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν τον άνθρωπο στα μέρη όπου πρόκειται να πραγματώσει την προσωπική του αποστολή στη ζωή αυτή.
(Ραβίνος Σσάλομ ΝτοβΜπερ του Λούμπαβιτς)
Ο Αβραάμ πήρε μαζί τους τη γυναίκα του Σαραϊ... και τις ψυχές που είχαν κάνει στη Χαράν (12:5)
Ο Μαϊμονίδης περιγράφει τα πρώτα χρόνια του Αβραάμ:
Μόλις είχε σταματήσει να θηλάζει - και δεν ήταν παρά ένα παιδί – όταν άρχισε να αναρωτιέται και να ερευνά. Πώς τα ουράνια σώματα κινούνται χωρίς κάποια δύναμη να τα ωθεί; Ποιος τα περιστρέφει; Αφού δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους! Χαμένος μέσα στους ανόητους λάτρεις των ειδώλων της Ουρ-Κασντίμ, δεν μπορούσε κανείς να του δώσει απαντήσεις: ο πατέρας, η μητέρα, οι συγχωριανοί του, όλοι ήταν ειδωλολάτρες και αυτός βρίσκονταν ανάμεσά τους. Αλλά η καρδιά του ήταν ανήσυχη, μέχρι που κατάλαβε την αλήθεια όταν βρήκε το σωστό μονοπάτι χάρη στην εσωτερική του σοφία και ανακάλυψε ότι ο Θ-ός είναι ένας … Αυτός που τα δημιούργησε όλα και σε όλη την πλάση δεν υπάρχει άλλος σας Αυτόν. Έμαθε ότι όλος ο κόσμος έσφαλλε.
Όταν έφτασε 40 ετών, ο Αβραάμ αναγνώρισε το Δημιουργό…Άρχισε να συνομιλεί με τους κατοίκους της Ουρ-Κασντίμ και τους έκανε να αναρωτιούνται λέγοντάς τους: «Ο δρόμος που ακολουθείτε δεν είναι αυτός που οδηγεί στην αλήθεια». Έσπαζε τα είδωλα και δίδασκε τους ανθρώπους να υπηρετούν τον αληθινό Θ-ό, γιατί έτσι τους άρμοζε. Όταν άρχισε να τους πείθει με τα επιχειρήματά του, ο βασιλιάς θέλησε να τον σκοτώσει, αλλά σώθηκε με θαυμαστό τρόπο. Τότε έφυγε για τη Χαράν και συνέχισε να διαλαλεί στους ανθρώπους ότι υπάρχει μόνο ένας Θ-ός.
(Μισσνέ Τορά, οι Νόμοι για την Ειδωλολατρία 1:3)
Και φώναξε στο όνομα του Θ-ού (12:8)
Ο Ρέισς Λάκισς είπε: Μην διαβάζετε «και φώναξε (βαγικρά)» αλλά «και έκανε τους άλλους να φωνάξουν (βαγιακρέι)». Αυτό μας διδάσκει ότι ο Αβραάμ έκανε τους ανθρώπους να έχουν συνέχεια στο στόμα τους το όνομα του Θ-ού. Με ποιο τρόπο; Αφού έφαγαν και ήπιαν (στο σπίτι του), θέλησαν να τον ευλογήσουν. Τότε τους είπε: «Μήπως φάγατε από το δικό μου; Το φαγητό σας το έδωσε ο Θ-ός του κόσμου! Ευχαριστήστε, υμνήστε και ευλογήστε Αυτόν που έπλασε τον κόσμο!»
(Ταλμούδ, Σοτά 10 α)
