Δείτε, σας δίνω σήμερα μια κατάρα και μια ευλογία (Δευτερονόμιο 11:26)

Σε κάθε άνθρωπο έχει δωριστεί η ελευθερία της επιλογής. Εάν επιθυμεί να ακολουθήσει ένα καλό μονοπάτι και να είναι δίκαιος, η ικανότητα να το πραγματοποιήσει βρίσκεται στα χέρια του. Και αν επιθυμεί να ακολουθήσει ένα κακό μονοπάτι και να είναι άδικος, πάλι έχει την ικανότητα στα χέρια του.

Η αντίληψη αυτή αποτελεί βασική αρχή και θεμέλιο της Τορά και των εντολών της. Όπως αναφέρουν οι γραφές (Δευτερονόμιο 30:15): «Δείτε, έθεσα ενώπιόν σας τη ζωή (και το καλό και το θάνατο και το κακό)» και «Δείτε, έθεσα σήμερα ενώπιόν σας (μια ευλογία και μια κατάρα)». Εάν ο Θ-ός ήταν αυτός που αποφάσιζε αν ένας άνθρωπος είναι δίκαιος ή κακός, ή αν υπήρχε κάτι στη φύση του που τον κατεύθυνε προς ένα ορισμένο μονοπάτι, μια τάση που δεν θα μπορούσε να αλλάξει, πώς θα μπορούσε τότε ο Θ-ός να μας προστάξει μέσω των προφητών «κάντε αυτό» ή «μην κάνετε εκείνο»; Τι θέση θα κατείχε η Τορά; Και με ποιο μέτρο δικαιοσύνης θα τιμωρούσε ο Θ-ός τους κακούς και θα αντάμειβε τους καλούς;

(Μισσνέ Τορά, Νόμοι της Μετάνοιας 5:1-3)

Μόνο το μέρος που ο Κύριος ο Θ-ός σου θα επιλέξει (12:5)

Η τοποθέτηση του Βωμού (στον Ιερό Ναό) έχει οριστεί επακριβώς. Σύμφωνα με την παράδοση, το μέρος όπου έχτισαν ο Δαυίδ και ο Σολομών το Βωμό, είναι το μέρος όπου ο Αβραάμ έχτισε ένα βωμό και έδεσε πάνω του τον Ισαάκ. Είναι επίσης, εκεί που έχτισε ο Νώε (ένα βωμό) όταν βγήκε από την Κιβωτό. Είναι εκεί που ο Κάιν και ο Άβελ έφερναν τις προσφορές τους. Είναι εκεί που ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ, πρόσφερε το κορμπάν (θυσία) όταν δημιουργήθηκε – και τελικά, από το χώμα εκείνου του μέρους της γης πλάστηκε.

(Μισσνέ Τορά, Νόμοι του Ιερού Ναού 2:1-2)

Παρόλα αυτά να είστε δυνατοί ώστε να μην τρώτε το αίμα (12:23)

Εφόσον αναφέρεται «να είστε δυνατοί» καταλαβαίνουμε ότι ήμασταν συνηθισμένοι στην κατανάλωση αίματος. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η δήλωση «να είστε δυνατοί». Αυτά είναι τα λόγια του Ραβίνου Γεουντά.

Ο Ραβίνος Σσιμόν, γιος του Αζάι λέει: Η Τορά ήρθε μόνο για να μας προειδοποιήσει και να μας υποδείξει το μέγεθος της σταθερότητάς μας στην εκπλήρωση των εντολών. Αφού για το αίμα που δεν μας προκαλεί καμία επιθυμία, και είναι εύκολο να αντισταθούμε στον πειρασμό του,  ήταν απαραίτητο να μας ενδυναμώσει η Τορά με την προειδοποίησή της, πόσο μάλλον πρέπει να ενδυναμώνουμε τον εαυτό μας για όλες τις άλλες εντολές!

(Σιφρί, Ρασσί)