Parshah in a Nutshell: YitroΓιτρό

Έξοδος 18:1 – 20:23

Ο πεθερός του Μωϋσή, Ιοθόρ (Γιτρό), άκουσε τα μεγάλα θαύματα που πραγματοποίησε ο Θ-ός για το λαό του Ισραήλ και ήρθε από τη Μιδιάν στην κατασκήνωση των Ισρηλιτών, φέρνοντας μαζί του τη γυναίκα και τους δύο γιους του Μωϋσή. Ο Ιοθόρ συμβούλεψε το Μωϋσή να καθορίσει την ιεραρχία ανακριτών και δικαστών ώστε αυτοί να τον βοηθούν στην εκτέλεση του καθήκοντος της διακυβέρνησης και της απονομής δικαιοσύνης στο λαό.

Τα Τέκνα του Ισραήλ κατασκήνωσαν απέναντι από το Όρος Σινά όπου έμαθαν ότι ο Θ-ός τους έχει επιλέξει για το «Βασίλειο των Ιερέων» Του και το «ιερό έθνος». Ο λαός ανταποκρίθηκε διακηρύσσοντας: «Όλα όσα είπε ο Θ-ός, εμείς θα τα τηρήσουμε».

Την έκτη μέρα του τρίτου μήνα (Σιβάν), εφτά εβδομάδες μετά την `Εξοδο, ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ συγκεντρώθηκε στους πρόποδες του `Ορους Σινά. Ο Θ-ός κατέβηκε ανάμεσα σε κεραυνούς, αστραπές, κύματα καπνού και σε ριπές σοφάρ και κάλεσε το Μωϋσή να ανέβει.

Ο Θ-ός διακήρυξε τις Δέκα Εντολές, οι οποίες καθοδηγούσαν το λαό να πιστέψει στο Θ-ό, να μη λατρεύει τα είδωλα ή να χρησιμοποιεί το όνομα του Θ-ού μάταια, να τιμά τους γονείς του, να φυλάει (τηρησει?) το Σάββατο, όπως και να μη φονεύει, να μη διαπράττει μοιχεία, να μην κλέβει, να μην ψευδομαρτυρεί και να μη φθονεί την περιουσία των συνανθρώπων του. Ο λαός όμως διαμαρτύρονταν στο Μωϋσή ότι το βάρος αυτής της αποκάλυψης ήταν πολύ μεγάλο για να το μεταφέρει και τον παρακάλεσε να λάβει την Τορά από το Θ-ό και να του την παραδώσει.