Τελειότητα
Του Γιαακόβ Λίντερ
Την περασμένη εβδομάδα είδα έναν άνθρωπο που δεν έχει κάνει κανένα λάθος για 4000 χρόνια. Ήταν μια μούμια στο Βρετανικό Μουσείο.
H.L. Wayland
Πρόσφατα μου μίλησε μια γυναίκα για τα εργαστήρια διδασκαλίας γονέων. Μου είπε: «Σταμάτησα να τα παρακολουθώ, τρία χρόνια πριν. Όποτε πήγαινα, επέστρεφα σπίτι μου πολύ ενθουσιασμένη, γεμάτη έμπνευση και προσπαθούσα να εφαρμόσω στην πράξη όσα είχα διδαχθεί. Μάταιος κόπος, αποτέλεσμα μηδέν. Έτρωγα τα μούτρα μου και νευρίαζα πολύ με τον εαυτό μου. Ένιωθα ανεπαρκής και αναποτελεσματική. Όλα όσα μάθαινα σε εκείνα τα σεμινάρια είναι τι δεν κάνω και τι είδους μητέρα δεν είμαι».
Της εξήγησα πως σκοπός στη ζωή δεν είναι η τελειότητα. Αυτό που όλοι προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε ένα – δύο πράγματα στα οποία έχουμε ικανότητες βελτίωσης και να πραγματοποιήσουμε μερικές αλλαγές. Όπως λέει και το περίφημο ρητό, «Το ταξίδι των χίλιων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Οφείλουμε να συνειδητοποιούμε πως δεν μπορούμε να διανύουμε χιλιάδες μίλια με μια δρασκελιά.
Δεν εκπαιδευτήκαμε να είμαστε σύζυγοι, γονείς και άλλα πολλά ούτε πήραμε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το γεγονός πως γεννήσατε ένα παιδί δεν σας κάνει επαγγελματίες μαμάδες, με τον ίδιο τρόπο που αν βάλουμε πιάνο στο σαλόνι μας, δεν έπεται πως είμαστε πιανίστες. Μόνο με πολύχρονη εξάσκηση μπορεί κανείς να γίνει καλύτερος.
Το μυστικό είναι να θέτουμε μικρούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν. Διότι όσο πιο μικρές είναι οι αλλαγές, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να τις πραγματοποιήσουμε. Μικρές, θετικές αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι σε αντίθεση με τα συναισθήματα απογοήτευσης που μας κατακλύζουν όταν δεν καταφέρνουμε να ταξιδέψουμε χιλιάδες μίλια με μια δρασκελιά.
Όταν νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας ως γονείς, θα επιτύχουμε τα μέγιστα στην πιο σημαντική δουλειά που μας ανέθεσε ο Θ-ός.
Ο Ράμπι Σσαλόμ Ντοβ Μπερ του Λούμπαβιτς (1860 – 1920) έλεγε πως «ακριβώς όπως ένας Εβραίος είναι δεσμευμένος να φορά το τεφιλίν καθημερινά, το ίδιο σημαντικό είναι να αφιερώνει μισή ώρα την ημέρα για να σκέφτεται πως θα δώσει την καλύτερη ανατροφή στα παιδιά του». Εάν αυτό το κάνουμε όλοι μας – μισή ώρα την ημέρα σκεφτόμαστε πως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας – θα βρούμε σίγουρα μια μικρή, ανεπαίσθητη αλλαγή που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε επιτυχώς για το καλύτερο. Και που αυτό να γινόταν και κάθε μέρα....