Είστε γνώστης της τεχνολογίας;

Έχετε ιδέα από κομπιούτερ; Μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα DVD από ένα CD-ROM; Ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το σύστημα πλοήγησης στο Διαδίκτυο; Μπορείτε να βγάλετε έναν ιό από ένα γίγα μπάιτ; Αν αρχίζετε να αισθάνεστε ένας από τους αυτούς που έχουν απομείνει τεχνολογικά ανεκπαίδευτοι, αυτό συμβαίνει γιατί α) ή δεν σας ενδιαφέρουν τα κομπιούτερ, β) ή φοβάστε τα κομπιούτερ και γ) ή ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι έχετε άγνοια και να αρχίσετε να εκπαιδεύεστε.

Εάν ανήκετε στην τρίτη κατηγορία, προσέξτε τα λόγια του μεγάλου Σοφού Ραβίνου Γκαμλιέλ που είπε: «Ο ντροπαλός άνθρωπος δεν μαθαίνει». Ο Σοφός Ραβίνος έζησε πριν 1500 χρόνια, οπότε είναι αδύνατο να αναφέρεται στους υπολογιστές. Απλά ήθελε να πει ότι ένα άτομο που ντρέπεται να ρωτήσει κάτι – είτε γιατί δεν θέλει να δείξει στους άλλους ότι δεν ξέρει, είτε γιατί είναι από τη φύση του ντροπαλό – δεν μπορεί ποτέ να μάθει σωστά την Τορά.

Σήμερα, πιθανόν να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Εβραίοι που γνωρίζουν να χειρίζονται τον υπολογιστή από αυτούς που γνωρίζουν τον Ιουδαϊσμό. Πάντως η άγνοια και για τα δύο οφείλεται στις ίδιες αιτίες: α) ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον Ιουδαϊσμό, β) ή τον φοβόμαστε, γ) ή ντρεπόμαστε να παραδεχτούμε την άγνοιά μας και να μορφωθούμε.

Ο Ιουδαϊσμός αποτελεί πρόκληση για πολλούς από εμάς. Δεν γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στο καντίσς και το κιντούσς, τι βρίσκεται μέσα σε μια μεζουζά, τι είναι αυτά τα μαύρα κουτιά που τα λένε τεφιλίν και πώς πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε το ψωμί.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την αμάθειά μας είναι να ξεπεράσουμε τις απορίες μας σχετικά με τον Ιουδαϊσμό. Για μερικούς αυτό σημαίνει απλά, να ξεπεράσουν την ντροπή τους για την έλλειψη γνώσεων και να αρχίσουν να ρωτάνε. Για άλλους πάλι, σημαίνει να «ξεμάθουν» κάποια πράγματα που έμαθαν νέοι και τους απομάκρυναν από τον Ιουδαϊσμό. Και για άλλους, σημαίνει να αποβάλλουν την απάθεια και την αδιαφορία που έχουν διεισδύσει τόσο βαθιά στις ζωές μας.

Ένας λόγος που συχνά αποθαρρύνει τον κόσμο, ακόμα και να προσπαθήσει να ενημερωθεί για τους υπολογιστές, είναι ότι συνεχώς βγαίνουν νέα πράγματα στην αγορά. Μόλις συνηθίζουμε τα καινούργια Windows, αναβαθμίζονται. Λίγους μήνες μετά την αγορά ενός πανάκριβου, γρήγορου και ισχυρού υπολογιστή, η εταιρία βγάζει έναν, ακόμα πιο γρήγορο και ισχυρό. `Η ακόμα το λογισμικό μας έχει ιό, ή πρέπει να προσθέσουμε μνήμη για να τρέξει το πρόγραμμα που μόλις αγοράσαμε, κοκ.

Ευχαριστούμε το Θ-ό (στην κυριολεξία) που δεν υπάρχουν τόσα προβλήματα στον Ιουδαϊσμό. Δεν χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τον εξοπλισμό μας, τον εαυτό μας ή την εκτέλεση των μιτσβότ. Τίποτα πιο γρήγορο και πιο δυνατό από την αυθεντική μελέτη της Τορά δεν πρόκειται να εμφανιστεί. Και αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το «πρόγραμμα», τότε σας πληροφορούμε ότι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τη μελέτη της Τορά είναι η επίλυση των προβλημάτων και η απάντηση των ερωτήσεων.

Και τέλος, δεν πρέπει να ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να «τα αγοράσετε» όλα από την αρχή – με την ησυχία σας, μπορείτε να εκτελείτε μια μιτσβά τη φορά. Πριν καλά – καλά το καταλάβετε, θα αποκτήσετε «Εβραϊκή μόρφωση».