Κάνατε το κουίζ γνώσεων του Ροσς Ασσανά;

Εάν ναι, τότε γνωρίζετε πως η κυριότερη Μιτσβά το Ροσς Ασσανά είναι να ακούσουμε το Σσοφάρ (σάλπιγγα από κέρατο κριαριού).

Αλλά το Ροσς Ασσανά υπάρχει και το γνωστό έθιμο να βουτάμε το μήλο στο μέλι για να έχουμε μια γλυκιά χρονιά. Αλλά γιατί συγκεκριμένα το μήλο;

Όταν κόβουμε ένα μήλο πρέπει να φαγωθεί άμεσα γιατί μαυρίζει. Από την άλλη, το μέλι διατηρείται για πάντα και για αυτό χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ως συντηρητικό.

Το μήλο συμβολίζει το μοντέρνο, το καινούργιο. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα όσο είναι φρέσκο. Όπως κάθε τι νέο και μοντέρνο που σύντομα μοιάζει παλιό και εκτός μόδας.

Το μέλι από την άλλη συμβολίζει την παράδοση, τους καλά εδραιωμένους θεσμούς που ξεπερνούν τις δοκιμασίες και διατηρούνται μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Ιουδαϊσμός χρειάζεται να είναι σαν το μήλο με το μέλι. Πρέπει να βρίσκουμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του μοντέρνου και του παραδοσιακού. Πρέπει να βρίσκουμε πώς να διατηρούμε την αρχαία κληρονομία μας και τις αξίες της συνδυάζοντας παράλληλα τον μοντέρνο τρόπο ζωής και την πρόοδο.

Το Ροσς Ασσανά καθώς βουτάμε το μήλο στο μέλι, ας ευχηθούμε να καταφέρουμε τον τέλειο συνδυασμό μεταξύ παράδοσης και ανανέωσης!