car wash.jpgΤο καλύτερο πλύσιμο του αυτοκινήτου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάει τουλάχιστον μία φορά, σε πλυντήριο αυτοκινήτων. Το πιο αστείο από όλα, τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους, είναι το αυτόματο πλυντήριο όπου μπορεί κανείς να παραμείνει μέσα στο αυτοκίνητο, να μην κάνει τίποτα και απλά να προχωρά στον ιμάντα.

Πρώτα, το νερό έρχεται από διάφορες μεριές και μετά το σαπούνι από κάποιες  άλλες. Τεράστια σφουγγάρια πηγαινοέρχονται μπρος – πίσω μαλακώνοντας και απομακρύνοντας τη βρωμιά και τις μουτζούρες. Με κάτι παραπάνω, το αυτοκίνητό μας θα χαρεί μια καυτή περιποίηση με κερί. Το τελευταίο στάδιο αυτού του είδους πλυσίματος είναι όταν μεγάλα κυματιστά κομμάτια τυλίγουν το αυτοκίνητο και το στεγνώνουν χωρίς ούτε γρατσουνιά. Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό μας στο πλυντήριο βγαίνουμε από αυτό με ένα αμάξι που μοιάζει εκατομμυρίων, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι στο εσωτερικό τα παράθυρα έχουν ακόμα δαχτυλιές, στο πάτωμα υπάρχουν πεταμένα χαρτάκια, το τασάκι είναι γεμάτο σκουπιδάκια, ενώ ξεχασμένα κέρματα αναπαύονται στις εσοχές των καθισμάτων.

Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσουμε και το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, είναι να ανοίξουμε την πόρτα και να αφήσουμε μερικούς νεαρούς με ξεσκονόπανα, σφουγγάρια και σκούπες, να μπουν μέσα και να τελειώσουν τη δουλειά.

Το Ροσς Ασσανά μπορεί κάποιος να πάει στη συναγωγή και να καθίσει ουδέτερος, περιμένοντας να «ξεκινήσει ο ιμάντας». Ο ραβίνος έρχεται από τη μία μεριά, ο πρωτοψάλτης από την άλλη και η χορωδία από αλλού. Μετά έρχεται το σάλπισμα του Σσοφάρ, το κήρυγμα, το ανάγνωσμα της Τορά και πριν το καταλάβουμε, η λειτουργία έχει τελειώσει.

Όταν βγούμε έξω από τη συναγωγή, νομίζουμε ότι αξίζουμε όλο το χρυσάφι, καθαροί και λαμπεροί. Αλλά ξαφνικά κάτι νιώθουμε. Εσωτερικά, δεν είμαστε πιο καθαροί από ότι μπήκαμε. Όλα τα λάθη και οι κακές συνήθειες που υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας να αποφύγουμε αυτή τη χρονιά, είναι ακόμα εκεί. Και όσες ώρες και αν κάτσουμε στη συναγωγή και όσα και αν πληρώσουμε για μια θέση, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τί μπορούμε να κάνουμε; Δυστυχώς δεν είναι θέμα να αφήσουμε κάποιον να «μπει μέσα» με σφουγγάρια και άλλα καθαριστικά. Είναι πολύ πιο δύσκολο, γιατί μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε πεντακάθαροι, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή θα πρέπει να είναι μοναχική εμπειρία. Είναι σαφώς πιο εύκολο όταν έχουμε την υποστήριξη των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.

Σαν το πλύσιμο του αυτοκινήτου ωστόσο, η καθαριότητα στο εσωτερικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το «άνοιγμα». Εάν είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Η εποχή των Μεγάλων Γιορτών είναι η στιγμή που συλλογιζόμαστε την πρότερη συμπεριφορά μας, το βαθμό της ενασχόλησής μας με τον Ιουδαϊσμό, τους στόχους και τις αξίες μας. Είναι ο πιο κατάλληλος καιρός για να ξεκινήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή μας.

Ας είμαστε ανοιχτοί στον Ιουδαϊσμό. Ας δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Ας παρακολουθήσουμε μια τάξη μελέτης της Τορά. Ας διαβάσουμε ένα Εβραϊκό βιβλίο. Ας ζήσουμε την εμπειρία του Σσαμπάτ. Ας «καθαρίσουμε» το εσωτερικό. Και μετά θα αξίζουμε όλο το χρυσάφι του κόσμου.