Το παράπονο του πιστού

 Η σχέση ενός Εβραίου με το Δημιουργό του δεν βασίζεται σε λίγες ώρες απόμακρης λατρείας που ακολουθείται από καλοκάγαθη αμέλεια για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Πιστεύουμε στο Θ-ό, μιλάμε συνεχώς σε και με Αυτόν, διαπραγματευόμαστε μαζί Του και μετά από όλα αυτά, παραπονιόμαστε όταν τα πράγματα δεν φαίνονται να πηγαίνουν καλά.

Η πίστη στο Θ-ό είναι η αποδοχή ότι όλα έχουν αιτία και σκοπό. Η αληθινή πίστη, ωστόσο, δεν αποκλείει την απαίτηση δικαιοσύνης από το Θ-ό όσον αφορά αποφάσεις που μοιάζουν άδικες, τουλάχιστον στα θνητά μας μάτια.

Σε μια ανάλογη κατάσταση, όταν ο Θ-ός πρότεινε την καταστροφή της πόλης των Σοδόμων, ο Αβραάμ είπε: «Δεν πρέπει ο κριτής όλου του κόσμου να ενεργήσει δίκαια;».

Αυτή η κραυγή απευθύνεται στο Θ-ό, μετά από κάθε καταστροφή που Αυτός έχει εξαπολύσει επάνω μας, σε όλα τη μακρά και βαμμένη με αίμα ιστορία μας.

Το γεγονός ότι παραπονιόμαστε δεν είναι και τόσο ιδιαίτερο. Ας σημειωθεί ωστόσο, ότι η διαμαρτυρία του Αβραάμ δεν αποτελεί απάρνηση του Θ-ού, αλλά έκφραση πίστης.

Το κακό που βιώνουμε, η αδικία και ο πόνος που είμαστε αναγκασμένοι να αντέχουμε, προέρχονται επίσης από το Θ-ό. Το παράπονό μας δεν αφορά Αυτόν ή όσα επιλέγει να κάνει ή γιατί. Πιστεύουμε, ακόμα και αν δεν είναι ορατό, ότι ο Θ-ός που είναι καλός και κάνει το καλό, ενεργεί προς όφελός μας. Εμείς, ωστόσο, θεωρούμε αδύνατο να παραδεχτούμε το πώς, τη μέθοδο που Αυτός διαλέγει, τον πόνο και την ταλαιπωρία που συνοδεύουν τις ενέργειές Του.

Όταν ο Αβραάμ ζήτησε «δικαιοσύνη από τον αληθινό κριτή» η κατηγορία του ήταν «Θ-έ, μπορώ να δεχτώ ότι οι ενέργειές Σου, όσο σκληρές και επίπονες και αν είναι, αποσκοπούν αν όχι στο φυσικό τουλάχιστον στο πνευματικό όφελος των θυμάτων Σου. Αυτό όμως, είναι το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις; Είσαι Παντοδύναμος και έχεις τη δικαιοδοσία να προσφέρεις το ίδιο όφελος με λιγότερο οδυνηρό τρόπο». 

Αυτό ήταν το αίτημα του Αβραάμ για δικαιοσύνη, αυτό είναι το παράπονό μας και γι’ αυτήν την κατηγορία δεν έχει υπάρξει (και ίσως ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει) ικανοποιητική απάντηση.