Πύλη στον Καινούργιο Χρόνο
Ο Ελούλ είναι η πύλη εισόδου στον μήνα της κρίσης και της ανταμοιβής
του Σσαούλ Γιοσέφ Λάιτερ
«Σε όλες τις πύλες που θα σας δώσει ο Κύριος ο Θ-ός σας θα διορίσετε δικαστές και αξιωματούχους κατά φυλές» (Δευτερονόμιον 16:18).
Ο Ρασσί εξηγεί ότι «όλες οι πύλες μας» αναφέρονται σε κάθε πόλη και κοινότητα.
Με αυτόν τον στίχο ξεκινά η περικοπή της Τορά Σσοφτίμ που διαβάζεται πάντα την αρχή του μήνα Ελούλ. Ο Ελούλ με τη σειρά του είναι ο μήνας Τισσρί, ο μήνας των Μεγάλων Γιορτών όταν κρινόμαστε για τις πράξεις της περσινής χρονιάς και αποφασίζονται αυτά που θα μας συμβούν την επόμενη χρονιά. Πως χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας τον Ελούλ επηρεάζει το πώς οι προσευχές μας θα γίνουν αποδεκτές το Ροσς Ασσανά και το Γιόμ Κιπούρ.
Ζούμε συναρπαστικές στιγμές. Ολόκληρος ο κόσμος μπορεί να θεωρηθεί ένα «παγκόσμιο χωριό» και η κοινωνία δοκιμάζεται διαρκώς από την πτώση των παραδοσιακών κοινωνικών και ηθικών ορίων. Σαν αποτέλεσμα, τώρα περισσότερο από ποτέ, κάθε «πόλη» χρειάζεται μια πύλη. Μια πύλη λειτουργεί και σαν είσοδος και σαν έξοδος κι αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να κλείσει σταματώντας ανεπιθύμητη κυκλοφορία. Κι εμείς επίσης όταν αισθανόμαστε την τάση να σκεφτούμε θετικά, να μιλήσουμε ευγενικά ή να πράξουμε εποικοδομητικά πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα τις «πύλες» μας. Αλλά όταν η παρόρμηση να σκεφτούμε, να μιλήσουμε ή να δράσουμε αρνητικά πλησιάζει πρέπει να χτυπήσουμε με πάταγο τις πύλες.
Τι είναι οι «πύλες» μας; Είναι τα μάτια μας που διαβάζουν την Τορά κι απορροφούν την σοφία της και τις αξίες της. Τα αυτιά μας που ακούνε τους δασκάλους μας. Οι μύτες μας που εισπνέουν μια αγνή και ιερή ατμόσφαιρα εμπνευσμένα με ποιοτικό εβραισμό. Και τα στόματά μας που λειτουργούν σαν μια είσοδος για φαγητά κασσέρ μόνο και σαν μια έξοδος από κασσέρ λέξεις.
Το Ταλμούδ (Νενταρίμ 32) περιγράφει το σώμα σαν μια «μικρή πόλη». Το ιερό βιβλίο, η Τάνυα επεκτείνει την μεταφορά με μια καταπληκτική εικόνα: μια «πόλη» στην οποία οι αντίθετες δυνάμεις του καλού και του κακού είναι κλειδωμένες σε έναν αγώνα για έλεγχο. Για να βοηθήσουμε να οδηγήσουμε τις δυνάμεις του καλού σε νίκη, ο καθένας από μας πρέπει να ενεργήσει και σαν «δικαστής» και σαν «αστυνόμος». Σαν δικαστής όταν πρέπει να ορίσουμε αν μια συγκεκριμένη επιθυμητή συμπεριφορά είναι σωστή σύμφωνα με τον Εβραικό νόμο και να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε ανάλογα. Αν η φυσική μας τάση δεν επιθυμεί να υπακούσει πρέπει να λειτουργήσουμε σαν αστυνομικοί και να την αναγκάσουμε να συμμορφωθεί. Η έμφαση «όλες οι πύλες μας» υπονοεί ότι πρέπει να φυλάξουμε όχι ενάντια σε πράξεις που απαγορεύονται από την Τορά, αλλά επίσης ενάντια σε επιτρεπτές πράξεις που μπορεί να αφεθούν στην υπερβολή.
Ο στίχος μιλάει για τον διορισμό δικαστών και αστυνομίας. Ο δικαστής αποφασίζει τότε πότε να ανοίξει και να κλείσει την πύλη στον νου. Ο αστυνόμος που διατηρεί την τάξη είναι θέληση να εκπληρώσουμε την απόφαση του δικαστή. Ένα παράδειγμα της διαδικασίας είναι το φαγητό. Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε αν το φαγητό είναι κασσέρ. Ακόμα κι αν είναι πρέπει να υπολογίσουμε άλλους παράγοντες: «Επιτρέπεται να φάω γαλακτοκομικά τώρα ή μόλις έφαγα κρέας;» «Είναι ανάγκη να το φάω αυτό στ’ αλήθεια;» κλπ. Ακόμα και μετά που αποφασίσαμε τι επιτρέπεται ακόμα πρέπει να αποφασίσουμε ποια ευλογία να κάνουμε. Η ικανότητα να αποφασίσουμε πότε και πως είναι ανοικτή η «πύλη» παραχωρήθηκε σε μας από τον Παντοδύναμο. Από μας εξαρτάται να οδηγήσουμε τις ψυχές μας και τα σώματά μας με τον σωστό τρόπο.
Στην Καμπαλά οι «πύλες» αναφέρονται επίσης στις «50 πύλες της κατανόησης» που επιτρέπουν στην κατανόηση του μυαλού να συνδεθεί και να επηρεάσει τα συναισθήματα της καρδιάς. Αυτές οι 50 πύλες στην ιερότητα είναι αντίθετες από τις 50 πύλες της «Άλλης Πλευράς». Ανάμεσα στα καθήκοντα του εσωτερικού μας «κριτή» είναι να προσδιορίσει με ακρίβεια κατά πόσον η επιθυμία του πηγάζει από την θετική ή από την αρνητική της πλευρά.
Επί τη ευκαιρία γνωρίζετε ότι:
- τα Εβραικά γράμματα της λέξης «πύλη» έχουν την ίδια αριθμολογική αξία (570)με τα γράμματα του Τσφατ (Σαφέντ: πόλη του Ισραήλ στενά συνδεδεμένη με την Καμπαλά και τον εβραικό μυστικισμό)!
- Από την αρχή του εβραικού μηνά Ελούλ είναι ήδη κατάλληλο να ευχηθούμε σε όλους μια καλή και γλυκεία χρονιά.