Απογραφή

Οποιοσδήποτε έχει δική του επιχείρηση ή έχει προϋπηρεσία ως υπάλληλος επιχείρησης (μεγάλης ή μικρής), γνωρίζει ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, πρέπει να γίνεται απογραφή.

Για έναν Εβραίο, η κατάλληλη στιγμή για πνευματική απογραφή είναι ο μήνας Ελούλ, ο μήνας στον οποίον βρισκόμαστε τώρα. (Φέτος, η πρώτη μέρα του μήνα Ελούλ ήταν η 1 Σεπτεμβρίου 2008).

Αυτές οι τριάντα μέρες πριν τις εμπνευστικές Μέρες του Δέους του Ροσς Ασσανά και του Γιομ Κιπούρ, είναι παραδοσιακά αφιερωμένες στον απολογισμό του χρόνου που πέρασε.

Για μια σωστή και επιτυχημένη απογραφή πρέπει να γνωρίζουμε την αξία του εμπορεύματος.

Τι γίνεται όμως με την πνευματική απογραφή; Για να εκτιμήσουμε την πραγματική μας αξία, υπάρχουν μερικές περιγραφές και αριθμοί (#) τους οποίους πρέπει να ξέρουμε:

«Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα του Θ-ού». #9:6 Γένεσις

«Όλος ο κόσμος δημιουργήθηκε για μένα κι εγώ δημιουργήθηκα μόνο για να υπηρετώ τον Πλάστη μου». #82α Ταλμούντ Κεντουσσίν

«Ακόμα και κάποιος αμαρτωλός είναι γεμάτος καλές πράξεις, όπως ένα ρόδι με σπόρους». #19α Ταλμούντ Ερουβίν

«Μην θωρείς τον εαυτό σου ως κακό» #2:13 Αβότ

Καθένας μας είναι πολύτιμος και αξιόλογος και η ύπαρξή μας σε αυτόν τον κόσμο έχει σκοπό. Έτσι, τα ερωτήματα για την απογραφή του Ελούλ δεν είναι του τύπου «Πόσο καλά πήγε σε πωλήσεις εκείνο το προϊόν;» ή «Πόσα μου απέφερε το τάδε εμπόρευμα;». Μάλλον τα ερωτήματά μας πρέπει να είναι ως εξής: «Χρησιμοποίησα επαρκώς τα χαρίσματά μου – τα δώρα μου από το Θ-ό – για να φέρω καλοσύνη στον κόσμο, να προωθήσω την ειρήνη, να δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα όπου είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η Θεϊκότητα;». Και «καλλιεργήθηκα φέτος σύμφωνα με το Εβραϊκό πνεύμα;».

Μερικές φορές η βοήθεια ενός στενού φίλου ή μέντορα είναι εξαιρετικά πολύτιμη στην απογραφή. Όπως κάποιος είναι πιθανόν να προσλάβει βοηθό για την απογραφή σε μια κανονική επιχείρηση, γιατί αλλιώς οι δυσκολίες θα ήταν ανυπέρβλητες, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη η αναζήτηση βοήθειας στην πνευματική απογραφή του μήνα Ελούλ, κυρίως όταν η αγάπη για τον εαυτό μας τείνει να καλύψει αρκετά ελαττώματά μας.

Κάτι που πρέπει να προσέξουμε όταν κάνουμε απογραφή, είναι να μην απογράψουμε τη στάση των άλλων ανθρώπων. «Μην κρίνεις το φίλο σου αν δε βρεθείς στη θέση του» μας συμβουλεύουν οι Σοφοί μας. Και ποιος μπορεί να πει πραγματικά ότι έχει βρεθεί στη θέση του φίλου του; Μήπως μένει στο σπίτι του, κάνει το ίδιο επάγγελμα, έχει την ίδια σύζυγο, τα παιδιά, τον τραπεζικό λογαριασμό, την υγεία, το μυαλό και την προσωπικότητά του;

Καθώς φτάνουμε στο τέλος του πνευματικού έτους, δεν χρειάζεται να «κλείσουμε το μαγαζί» για να κάνουμε απογραφή. Ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα κενά στο πνευματικό μας εμπόρευμα, με επιπλέον μιτσβότ.